arrow_drop_up arrow_drop_down
Welke laptop moet ik kiezen?
3 februari 2020 

Welke laptop moet ik kiezen?

Ben je van plan binnenkort een laptop te kopen, maar je twijfelt nog welke laptop je moet kiezen? Lees dan snel verder! In deze blog geef ik je advies en tips waar je op moet letten als je een nieuwe laptop gaat kopen. Heb je een laptop nodig voor je opleiding? Vraag dan eerst waaraan een laptop moet voldoen en welke specificaties de laptop moet hebben.

 

Soort laptop en budget

Als eerst moet je weten wat je budget is om vervolgens na te gaan welke soort laptop je kan en wil gaan kopen.

Heb je een budget van maximaal €400,00 dan kom je uit bij de budget laptops. Fabrikanten hebben bij de budget laptops flink bezuinigd op de onderdelen dus verwacht er niet te veel van.  Deze laptops zijn geschikt voor internet, gebruik van office en het versturen van e-mails.

Heb je een budget van €600,00 tot €800.00? Dan kan je gaan voor de wat intensiever en moderne laptops. Daar kan je meer mee doen zoals foto en videobewerking, en ook nog lichte games spelen mits de videokaart dat aankan.

Heb je €900.00 of meer te besteden? Dan kan je gaan voor de game laptops! Ja het is veel geld je betaald er ook wat voor maar je krijgt er een hoop voor terug. Met deze laptops zou je alles kunnen doen mits er een goede game videokaart inzit en minimaal 8 GB werkgeheugen.

 

 

Laptop scherm formaat

Nadat je hebt bepaald wat je budget is en welke soort laptop je wilt moet je bepalen welke schermformaat je wilt. De laptop formaten liggen tussen de 10,1 inch. en de 17,3 inch. Maar de meest gebruikelijke formaten zijn wel de 14 inch, 15,6 inch en de 17,3 inch.

Mijn eigen voorkeur gaat zelf uit naar een 17,3 inch want ik hou wel van een groot scherm ? Maar die zijn wat lastiger mee te slepen omdat zulke laptops ook zwaarder zijn, hoe groter het scherm hoe zwaarder de laptop. Maar als je een laptop voor school nodig hebt raad ik je een 15,6 inch scherm aan! Die zijn niet te klein en makkelijk mee te nemen.

Daarnaast moet je ook letten op de schermresolutie, hoe hoger de resolutie hoe scherper het beeld en daarnaast is het een pluspunt als het scherm ook nog full HD is ?

 

 

 

De Processor

De keuze voor de processor is één van de belangrijkste onderdelen van de laptop. Want de processor bepaald de snelheid van je laptop met name de kloksnelheid is erg belangrijk. In deze moderne tijd is een processor met een kloksnelheid van minimaal 2 GHz wel een vereiste. Zeker als je probleemloos wil werken op je laptop zonder dat hij af toe traag is.

 

Werkgeheugen ( RAM-geheugen)

Tegenwoordig zitten er in een laptop minimaal 4 GB werkgeheugen in de laptop. Dat is voldoende voor een budget laptop en als die gebruikt wordt voor de standaard dingen zoals surfen op internet, e-mailen en eventueel luisteren van muziek.

Ben je een veel gebruiker en wil je ook nog foto’s en video’s bewerken dan raad ik je een laptop aan met 8 GB werkgeheugen. Voor een game laptop zou ik gaan voor minimaal 16 GB RAM-geheugen

 

 

 

Harde schijf / SSD

Bij de meeste laptops zijn er harde schijven in gebouwd, echter zijn er ook een hoop laptops die voorzien zijn van een SSD. De capaciteit van de harde schijf of SSD ligt tussen de 250 GB en 1000 GB. Voor een budget laptop zou een harde schijf van 250 GB voldoende zijn. Mits je niet teveel opslaat op je laptop.

Ik zou zelf aanraden om voor een SSD te gaan omdat een SSD 6x sneller is dan een gewone harde schijf. Maar in verhouding ook duurder. Ook kan je ervoor kiezen om de harde schijf van jouw laptop te vervangen voor een SSD.

 

De Videokaart

De videokaart is vooral van belang als je wilt gaan gamen op je laptop. In de meeste laptops zitten een standaard videokaart in, dat is de Intel HD graphics. Als je een laptop wilt kopen waar je op kan gamen zal ik gaan voor een game laptop die voorzien zijn van een game videokaart. Met als voorkeur de Nvidea Geforce 1050 of hoger met minimaal 2 GB videokaart geheugen.

 

Ik hoop dat je wat heb gehad aan mijn advies en tips voor mijn blog “welke laptop moet ik kiezen?” Mocht je nog vragen hebben naar aanleiding van mijn blog dan kan je mij een mail sturen naar martin@mypcutrecht.nl . Ik zou het fijn vinden als je een reactie hieronder achter laat met jouw feedback op mijn blog. ?

Over de schrijver
Ik heb op 1 januari 2016 MY PC Utrecht opgericht waar ik ook de eigenaar van ben. Ik heb mij de laatste jaren verdiept in SEO en website conversie. Ik lees daarover veel blogs en kijk video's van onder andere de IMU. Sinds kort ben ik ook begonnen met het schrijven van blogs voor mijn website.
Reactie plaatsen