Waarom is een VPN onmisbaar?

Gebruik je nog geen VPN? Dan loop je het risico dat je gegevens onderschept worden. Een VPN is een (betaalde) service die ervoor zorgt dat je gegevens beschermd worden. Een VPN zorgt ervoor dat je computer, tablet, of mobiel internet via een ander IP adres, dit kan een Nederlands IP adres zijn of een IP adres uit een ander land. Vooral als je vaak gebruikmaakt van openbare WiFi-netwerken is het verstandig om een deze service te gebruiken.

Hoe werkt een VPN?

Een VPN gebruiken is heel simpel. Je kiest een VPN-provider, kiest het pakket dat jij wilt en je downloadt hun software. Zodra je deze geïnstalleerd hebt kun je zelf bepalen met welke server je verbindt.
Vervolgens werkt de VPN als volgt:
1. Jouw internet gegevens wordt gecodeerd en wordt over een beveiligde server gestuurd.
2. De VPN-server ont sleutelt deze gecodeerde data waardoor het weer gelezen kan worden.
3. Deze ongecodeerde data wordt weer het internet opgestuurd en de server stuurt het weer jouw kant op.
4. Ook deze data wordt weer gecodeerd door de VPN-server en via een beveiligde verbinding wordt het zichtbaar voor jou.
5. Vervolgens wordt de gecodeerde data weer ont sleutelt en krijg jij het op jouw computer te zien.

Het risico

 

Tegenwoordig kun je bijna overal gebruikmaken van een gratis WiFi-netwerk. Hoewel het erg fijn is dat je overal gratis kunt surfen, heeft dit ook een nadeel. Op een openbaar netwerk zijn je gegevens namelijk niet beveiligd. Hierdoor kunnen hackers meekijken met wat je op het internet doet. Naast dat dit inbreuk pleegt op je privacy, loop je ook het risico op (identiteits)diefstal. Bedenk eens wat iemand kan doen met jouw inloggegevens van je bank of je creditcardinformatie. Het gebruik van een VPN beschermt je tegen deze gevaren.

Bijkomende voordelen

 

Naast bescherming biedt een VPN nog andere voordelen. Zo verschilt het aanbod van streamingwebsites vaak per land. Als je een VPN gebruikt, kun je via een IP-adres uit Amerika (of welk ander land je ook zou willen) gebruikmaken van deze websites. Zo krijg je toegang tot veel meer series en films dan je met je eigen IP-adres zou krijgen.
Ook verberg je je internetgeschiedenis en zoekactiviteiten voor adverteerders – als je onbeschermd gebruikmaakt van internet is al deze informatie zichtbaar en kunnen zij geld verdienen met jouw data.

Kortom, een VPN is in deze tijden onmisbaar geworden. Het is dus de moeite waard om uit te zoeken wat de beste VPN is voor jouw behoeften.