Onlangs heeft er wereldwijd een ransomware aanval plaatsgevonden en steeds meer computer gebruikers maken zich zorgen om de veiligheid van hun computer of laptop. Maar maken wij ons terecht zorgen of is er niks aan de hand?

Er is in het verleden gebleken dat veel gebruikers hier gevoelig voor zijn, gelukkig komt het niet vaak voor en is de kans niet heel groot dat ook jij te maken krijgt met een ransomware aanval. Helaas zal het niet de laatste aanval zijn waar wij computer gebruikers mee te maken zal krijgen.

De zogeheten ransomware-aanval WannyCry die onlangs plaatsvond heeft ongeveer 200.000 slachtoffers getroffen wereldwijd. Moeten wij ons zorgen maken over onze computers? Ik leg je precies uit wat ransomware eigenlijk is, hoe je het kan voorkomen en hoe je het op kan lossen mocht je te maken krijgen met een ransomware aanval.

Wat is een ransomware aanval nou eigenlijk?

 

 

Ransomware is kort samengevat een chantagemethode om jouw computer of laptop te “gijzelen”. Jouw computer wordt dan volledig geblokkeerd en jouw data worden onbruikbaar gemaakt. Deze blokkade kan alleen worden ontgrendeld door de criminele die achter de ransomware- aanval zit “losgeld” te betalen. Echter heb je niet de garantie dat jouw computer na het betalen van losgeld weer wordt ontgrendeld. Je heb ook de mogelijkheid om de blokkade te laten opheffen door een ICT expert, dit gaat wel ten koste van je data.

Ransomware wordt meestal via een onbekend bestand met malware geinstalleerd op je computer zonder dat jij het door hebt. Dit bestand krijg je binnen door een e-mail of als je iets heb gedownload van het internet. Meestal zijn het illegale apps die je heb gedownload en die bevat deze vorm van malware. Op een willekeurig moment wordt deze door de criminele geactiveerd en jouw computer wordt dan geblokkeerd oftewel gegijzeld!

Wat is de ransomware-aanval WannaCry?

 

De onlangs wereldwijde ransomware-aanval was grandioos en trof zo ongeveer 200.000 computergebruikers, ook in Nederland vielen er slachtoffers. Hoewel er op dit moment alleen Windows computers zijn getroffen met oudere besturingssystemen zoals Windows XP of Windows Vista. WannaCry maakt gebruik van een lek in Windows die in maart 2017 door Microsoft is gedicht. Het is belangrijk dat je computer of laptop de laatste beveiliging update heeft en je computer up-to date. Want dan ben je beschermd tegen een eventuele aanval van criminelen. Echter bestaat er een risico dat je als nog getroffen kan worden door een ransomware-aanval als je onder andere een e-mailbijlage opent.

Maak altijd een back-up van je bestanden!

 

Zorg dat je altijd een back-up heb van je bestanden, het liefst twee! Eén  online back-up voorbeeld in een Cloud en één fysieke back-up zoals op een externe harde schijf of USB stick. Want als jouw computer wordt getroffen door een ransomware aanval en wordt gegijzeld dan worden ook al jouw bestanden geblokkeerd en die blokkade kan alleen worden opgeheven door het betalen van losgeld, wat overigens sterk wordt afgeraden door de politie. Omdat je geen enkele garantie hebt dat de blokkade na betaling wordt opgeheven.