U heeft een tijdje terug een nieuwe computer of laptop gekocht, maar na een tijdje wordt uw computer steeds trager! Heel vervelend natuurlijk maar u vraagt zich natuurlijk af hoe het komt dat een computer of laptop na een tijd steeds trager wordt en nog belangrijker zal u zich wel afvragen hoe maak ik mijn trage computer sneller?!

In deze blog vertel ik u wat de oorzaken zijn van een trage computer en laptop en daarnaast geef ik u 5 tips om uw computer weer sneller te maken! Lees snel verder tenzij u vind dat uw computer snel genoeg is natuurlijk 🙂

Waarom wordt mijn computer traag?

Helaas zijn er verschillende factoren wat uw computer of laptop traag kan maken.  En belangrijker nog is om te weten wanneer is uw systeem traag?

 

  • Computer of laptop start traag op?
  • Computer of laptop reageert traag als u ergens op klikt?
  • Internet reageert traag?
  • PC of laptop afsluiten gaat erg traag?

 

 

Het hoeft niet Ă©Ă©n van de punten te zijn het kan natuurlijk ook meerdere factoren hebben, het kan zo zijn dat gewoon alles wat u doet op uw computer traag gaat.

Maar wat kan je doen om uw computer sneller te maken? Ik geef u 5 tips om uw computer of laptop sneller te maken!

Tip 1: Virussen en spyware verwijderen

Ă©Ă©n van de grote oorzaken van trage computers is dat uw computer is geĂŻnfecteerd met virussen! Meestal zonder dat u het weet haalt uw computer een virus binnen, die dient dan ook zo snel mogelijk verwijderd te worden. Want uiteindelijk zal uw computer door de virus alleen maar trager worden en het kan ook de harde schijf aantasten.

Wilt u door My PC Utrecht uw computer virus of spyware laten verwijderen? Maak dan een afspraak!

Tip 2: Opschonen

 

Na een tijd staat je computer vol met oude bestanden die op je harde schijf staan opgeslagen, zoals internetcookies en tijdelijke bestanden. Het is bijna niet te doen om de waardeloze bestanden steeds handmatig weg te gooien. Gelukkig bestaan er hiervoor verschillende programma’s om je computer op te schonen.

De gratis virusscanner Avast werkt uitstekend. Hier kunt u de gratis virusscanner van Avast downloaden, en je kan vervolgens Avast installeren. Daarnaast is er nog een opschoon programma genaamd Ccleaner, een handige tool om je computer op te schonen zoals het verwijderen van internet cookies en tijdelijke internet bestanden.

Met Ccleaner kan je ook de opstart programma’s beheren.  Na de installatie van Ccleaner klik je 2x op het pictogram op je bureaublad.  Klik dan op analyseren, het programma zal dan de harde schijf scannen dat kan enige tijd in beslag nemen. Na het analyseren klik je op schoonmaken hiermee zal het programma de harde schijf opschonen.

computer-opschonen-Ccleaner

Tip 3: Ram-geheugen uitbreiden (Werkgeheugen)

De snelste manier om je computer sneller te maken is het uitbreiden van het werkgeheugen oftewel Ram-geheugen. In deze moderne tijd heb je toch wel minimaal 4 GB werkgeheugen nodig om je computer of laptop snel te houden. De meeste laptops hebben echter mij 2 geheugen sloten en desktops 4 sloten, dus let hierop!

Wat hierbij ook van belang is, is de kloksnelheid van het RAM-geheugen. Want het moederbord van je computer of laptop pakt altijd de laagste snelheid. Ik raad dan ook aan om het liefst geheugen te plaatsen van het zelfde merk en kloksnelheid.

Tip 4: Opstart programma’s verminderen

 

Bij het opstarten van uw computer of laptop zijn er heel veel programma’s die zichzelf automatisch opstarten. Daardoor wordt uw systeem trager en duurt het langer voor Windows is geladen. Vaak zitten er aardig wat programma’s bij die je niet altijd gebruikt dus onnodig automatisch wordt opgestart. Daarom is het aan te raden om het aantal opstart programma’s te verminderen zodat je computer niet te traag wordt.

Voor Windows 10 is het wat makkelijker, druk met je rechtermuis knop op de taakbalk en kies dan voor taakbeheer. Klik dan vervolgens op de tab opstarten, hier kan je dan programma’s aan en uitzetten die automatisch wordt opgestart. Sommige programma’s zijn juist heel handig om automatisch te laten opstarten zoals de virrusscanner.

automatisch-opstarten-verminderen

Tip 5: Windows opnieuw installeren

 

Mocht de bovenstaande tips niet helpen en blijft je computer traag? Dan heb je nog een laatste en de beste optie en dat is om je computer opnieuw te installeren met Windows. Nadeel is wel dat je dan alles opnieuw op je computer moet zetten, bij een herinstallatie van Windows wordt alle data en programma’s gewist.

Windows-opnieuw-installeren