Bijna elke huishouder heeft wel minimaal 1 computer,laptop of tablet in huis. We kunnen bijna niet meer zonder tegenwoordig.  En elke dag wordt daar wel gebruik van gemaakt voor onder anderen school, werk of gewoon voor het spelen van games. Windows met name Windows 10 is de nieuwste versie van Microsoft en heeft hele handige tools wat het werken met Windows wat gemakkelijker maakt.

Wij hebben voor u daarom een aantal slimme computer tips en trucs voor u op een rijtje gezet, sommige trucjes kunt u ook gebruiken in eerdere versies van Windows.

 

Tip 1 : Programma aan taakbalk vastmaken

 

Onderin naast de knop “start” vind u de taakbalk zoals is aangegeven in het plaatje.

aan-taakbalk-vastmaken

U kunt ook zelf een knop of snelkoppeling op uw taakbalk maken, zo heeft u uw favoriete programma binnen handbereik!  Een programma vastmaken aan de taakbalk gaat als volgt:

1. Open het startmenu en zoek uw favoriete programma op en wijst het aan.

2. Klik er dan op met de rechter muisknop, wijs meer aan in het geopende snelmenu en klik dan vervolgens op “aan taakbalk vastmaken”.

hiermee wordt de snelkoppeling die naar uw favoriete programma verwijst geplaatst in de taakbalk.

U kunt de knop in de taakbalk ook eenvoudig verwijderen door op de snelkoppeling te gaan staan in de taakbalk dan rechter muisknop indrukken en dan klikt u op van taakbalk losmaken, hiermee is de snelkoppeling van de taakbalk verwijderd.

 

Tip 2: Snel en makkelijk harde schijf opschonen

 

Als u veel gebruik maakt van uw computer of laptop dan is het raadzaam om regelmatig uw harde schijf op te schonen die ongezien op de harde schijf wordt verzameld mede door het internet zoals “cookies” en Windows foutrapporten

De harde schijf opschonen is heel eenvoudig en gaat als volgt:

  1. Open de zoekfunctie in Windows onderin in de taakbalk
  2.  typ als zoekopdracht ” cleanmgr”

Klik op de vermelding “Schrijfopruiming

Dan zal het programma “schijfopruiming” opstarten. Kies dan de gewenste mappen aan die u wilt opschonen en klik dan op “oké”.

Wees gerust hierbij zullen geen persoonlijke bestanden, foto’s, video’s etc. verloren gaan.

Windows-schijfopruiming

Tip 3: Wat gebeurd er op mijn computer?

 

Op sommige momenten wilt u natuurlijk weten wat er allemaal op uw computer of laptop gebeurd, voorbeeld wanneer uw computer traag is of vast loopt.

In Windows 10 ziet u precies wat er gebeurd met uw werkgeheugen, harde schijf en processor.

wat -gebeurd-er-op-mijn-computer
  1.  Ga naar onderen op de taakbalk staan en klik met de rechter muisknop.
  2.  Klik dan in het opende snelmenu op ” taakbeheer”
  3.  Ga dan naar de tabbladen en klik op  “prestaties”

Tip 3: Hoeveel geheugen gebruikt mijn computer?

 

Stel uw computer of laptop is erg traag dan zou het goed kunnen dat u een tekort heeft aan werkgeheugen. Maar hoe controleer je het gebruik van het werkgeheugen van uw computer?

Met taakbeheer kunt u simpel controleren hoeveel werkgeheugen uw computer gebruikt. U kunt taakbeheer simpel opstarten door Ctrl+Alt+Del gelijktijdig in te drukken. Een andere manier is om in de taakbalk op de rechter muisknop te drukken en dan klikt u op taakbeheer.

werkgeheugen-controleren