De beste laptop voor: een grafisch vormgever

Er zijn ontzettend veel laptops op de markt, zoveel dat het steeds moeilijker wordt om te kiezen welke laptop bij jou (en je beroep) past. In deze series blogs gaan we je helpen om een laptop te kiezen. Lees hieronder welke laptops je aan moet schaffen als je aan de slag wilt als grafisch vormgever!

macbook-pro

Mac of windows?

De twee bekendste besturingssystemen zijn verreweg Windows en MacOS. Welke van deze twee is het meest geschikt voor grafisch vormgevers? Beiden! Het hangt enorm af van je eigen voorkeur en de specs van de laptop.

Het is in het beroepsveld wel gebruikelijker om een MAC te gebruiken en deze zijn ook beter geoptimaliseerd voor grafisch werk. Als je een MAC niet fijn vindt om mee te werken of hem toch iets te duur vindt dan kan een Windows laptop ook prima werken!

Let bij het kopen van een Windows laptop wel goed op de specs, gezien deze niet geoptimaliseerd zijn voor grafisch bewerking moeten deze vaak iets beter zijn dan de specs die je bij een Mac nodig hebt.

Een goede processor

Een processor bepaalt samen met het werkgeheugen de snelheid van je laptop. Je kunt je voorstellen dat je voor de zware software die je gebruikt bij grafisch vormgeving een goede processor nodig hebt.

Een goede grafisch design laptop moet minimaal een intel core i5 of AMD ryzen 5 processor bevatten. Nog beter is een laptop met een intel core i7 of AMD ryzen 7 processor, deze upgrade kan helaas ook een flinke upgrade in de prijs betekenen!

Verdere processor specs die je nodig hebt in een laptop voor grafisch werk:
Een kloksnelheid van minimaal 2,6 GHz
Een Quad core of Hexa core (dus liever geen Dual core!)

werkgeheugen-RAM

Hoeveel werkgeheugen? (RAM)

Ga voor een laptop met minimaal 8GB werkgeheugen. Natuurlijk is 16GB werkgeheugen nog beter maar net zoals met de processor upgrade kan de prijs hierdoor flink stijgen.

Tip: Nog iets wat bijdraagt aan de snelheid van je computer is je interne opslagtype, ga in plaats van een HDD opslag liever voor een SSD opslag.

 Vlijmscherp beeldscherm

 

Scherp zien wat je op je beeldscherm aan het maken bent is natuurlijk ontzettend belangrijk voor grafisch vormgevers. Zoek daarom naar een laptop met een beeldscherm dat minimaal Full HD is!

Check het paneeltype van het beeldscherm en zorg dat dit een IPS paneel is, dit zorgt voor scherper beeld.

Het is ook handig om voor een laptop met een relatief groot beeldscherm te gaan zodat je details goed kan zien. Ga daarom het liefst voor een laptop met een beeldscherm van minimaal 14 inch.

adobe-photoshop

Wat is de beste software?

Als je aan het werk wilt als professioneel grafisch vormgever (wat vaak ook onderdeel is van het werk als online marketeer moet je er vanuit gaan dat je een paar dure programma’s aan moet schaffen. Maar het is het geld dubbel en dwars waard!

Adobe creative cloud heeft alle programma’s die je als grafisch vormgever nodig hebt. Als je een compleet abonnement op creative cloud te duur vindt kun je er altijd voor kiezen om alleen te kiezen voor de programma’s die echt nodig zijn. Dit zijn voor grafisch vormgevers photoshop, illustrator en InDesign.

Nu weet je de perfecte specs voor jouw laptop. Hou hier rekening mee en je zult gegarandeerd de perfecte laptop vinden!