arrow_drop_up arrow_drop_down
Beste laptop voor een ICTér
29 januari 2019 

Beste laptop voor een ICTér

 

In de vorige blog van deze reeks hebben we bepaald welke laptop het beste is voor een grafisch designer. Voor veel beroepsvelden zijn de ideale laptop specificaties anders, zo ook voor het werkveld ICT. Lees daarom in deze blog welke laptop jij het beste aan kan schaffen als je begint aan een ICT studie!

 

Besturingssysteem

Er is niet één besturingssysteem die het beste werkt voor een ICT’er. Zowel Windows, MacOS als Linux heeft zijn voordelen. Vaak geeft een opleiding op hun website aan welk besturingssysteem gebruikt moet worden. Check dus altijd eerst wat er op de website van de opleiding staat voordat je een laptop aanschaft!

Als je een vrije keus hebt in het kiezen van je besturingssysteem dan kun je kiezen voor het besturingssysteem dat jou het handigst en prettigst lijkt. Om je te helpen te bepalen welk besturingssysteem het beste bij jou past heb ik een lijst met de voor en nadelen van elk systeem gemaakt.

 

 

MacOS

De voordelen van MacOS:

 • De laptops gaan gemiddeld langer mee dan een Windows of Linux laptop.
 • Het is ontzettend makkelijk om je bestanden te delen over meerdere apparaten die aangesloten zijn op je apple account.
 • De beveiliging van MacOS is een stuk beter dan de Windows beveiliging. (Je hebt geen virusscanner nodig)

 

De nadelen van MacOS:

 • Het besturingssysteem is geen open source zoals Linux en er is minder open source software beschikbaar om te installeren.
 • Een mac is gemiddeld duurder dan een Windows of Linux laptop.
 • Omdat alle software door Apple gemaakt, aangepast of goedgekeurd moet worden zijn er sommige programma’s die je niet op een MacOS apparaat geïnstalleerd kunnen worden.

 

 

Windows 

De voordelen van Windows: 

 • Je hebt een grotere selectie aan software (waaronder open-source software en games) die je kan installeren.
 • Windows laptops zijn vaak goedkoper dan Macbooks.
 • Er zijn veel computer onderdelen beschikbaar waarmee je de hardware van je laptop kunt upgraden.

De nadelen van Windows: 

 • Kwetsbaarder voor virussen dan MacOS of Linux, een goede virusscanner is nog steeds een must.
 • De laptop kan crash gevoeliger zijn bij bepaalde software.
 • Windows laptops komen met talloze voorgeïnstalleerde programma’s die je niet allemaal nodig hebt, je zult dus programma’s moeten verwijderen die jij er zelf nooit op hebt gezet.

Linux 

De voordelen van Linux: 

 • Linux is vrij goed beveiligd tegen virussen, toch wordt aangeraden om een virusscanner te installeren. (Hoewel de beveiliging van MacOS nog steeds beter is)
 • Linux is een open source besturingsprogramma dus je kan de code naar jouw smaak aanpassen.
 • Er is veel software die gedownload kan worden, een groot deel hiervan gratis.

 

De nadelen van Linux. 

 • Niet alle ‘populaire software’ kan gedownload worden op Linux omdat er nog geen Linux versie is uitgebracht. Spotify heeft pas net een testversie gelanceerd op het besturingssysteem.
 • Er is voor Linux minder hardware beschikbaar om je computer te upgraden.
 • Er zijn vele versies van Linux beschikbaar en er is geen standaard. De meest gebruikte versie is Ubuntu en hiervoor wordt dus ook de meeste soft en hardware ontwikkeld.

 

 

Processor 

Als ICT’er ga je vaak aan de slag met een diverse selectie software, waaronder zware software. Om deze software goed te kunnen gebruiken is het handig om een laptop met een Intel i7 processor aan te schaffen. Deze hebben een standaard kloksnelheid van 2,66 GHz maar een hogere kloksnelheid is natuurlijk altijd mooi meegenomen!

 

Werkgeheugen 

Samen met de processor bepaalt het werkgeheugen de snelheid van je computer. Het is daarom aan te raden om een laptop met minimaal 8GB werkgeheugen/ram aan te schaffen.

 

Opslag 

Je gaat natuurlijk veel code, software en documenten opslaan op je computer en daar heb je voldoende ruimte voor nodig. Kies voor een SSD met een opslag van minimaal 250GB, de SSD draagt bij aan de snelheid van je computer en laat genoeg ruimte voor het installeren van alle software die je nodig hebt.

Het is aan te raden om naast de SSD nog een externe harde schijf aan te schaffen waar je je bestanden op kan plaatsen als je te weinig ruimte op je SSD overhoudt.

 

Nu weet je naar wat voor soort laptop je op zoek moet gaan als je je ICT carrière gaat beginnen! Kijk naast deze blog ook even naar de website van je onderwijsinstelling voor computer specificaties die zij aanraden/verplichten.

Over de schrijver
Mijn naam is Nora Dekker en ik werk bij YoungCapital als gastblogger. Waarom gastbloggen? Omdat ik geïnteresseerd ben in ontzettend veel verschillende onderwerpen. Van fotografie tot ICT noem maar een onderwerp en de kans is groot dat ik er meer over wil leren. De kennis die ik op doe over een onderwerp breng ik ook graag over aan mijn lezers.
Reactie plaatsen